Test na nietolerancje pokarmowe


W gabinecie MEDI-LYME dostępny jest test na nietolerancje pokarmowe. Określa on nadwrażliwość na problematyczne pokarmy, co pozwala na zastosowanie dopasowanej diety eliminacyjnej.


Nietolerancja pokarmowa


Wielu Pacjentów cierpi na dolegliwości, których przyczyny są nieznane. Dopiero niedawne badania wskazują, że ich podłożem może być nietolerancja pokarmowa. Cechuje ją różnorodność objawów, które trudno powiązać z codzienną dietą. Diagnozę utrudnia również opóźniona reakcja organizmu.

Nietolerancja (nadwrażliwość) pokarmowa IgG zależna to nieprawidłowa reakcja organizmu na składniki wybranych pokarmów, skutkująca wytwarzaniem przeciwciał IgG przeciwko tym pokarmom. Nietolerancja różni się od alergii czasem wystąpienia oraz intensywnością objawów. Przy alergii są one gwałtowne i występują zaraz po spożyciu pokarmu. Objawy nietolerancji są opóźnione od kilku godzin do kilku dni i mogą mieć charakter przewlekły.

Ocenia się, że problem nietolerancji pokarmowej IgG zależnej dotyczy nawet 45% populacji w krajach wysokorozwiniętych. Większość pacjentów, u których zdiagnozowano nietolerancje, po odstawieniu problematycznych pokarmów, zgłasza pozbycie się objawów doświadczanych praktycznie przez całe dotychczasowe życie.

Jak wykonać test na nietolerancje pokarmowe?


Przed przeprowadzeniem testu dostarczany jest zestaw pobraniowy, zawierający instrukcję wykonania oraz wszelkie niezbędne narzędzia konieczne do pobrania odpowiedniej ilości materiału. Przeprowadzenie testu polega na samodzielnym pobraniu niewielkiej ilości krwi z palca i przesłaniu materiału do laboratorium (dołączona probówka). Do badania może być również przesłana krew żylna, którą można pobrać w większości punktów pobrań laboratoriów diagnostycznych.

Po pobraniu krwi należy niezwłocznie wysłać próbkę do laboratorium. Wynik testu wraz z interpretacją przesyłany jest emailem lub listownie na wskazany w formularzu adres w terminie około 10 dni roboczych.

Dokładność


Testy Nietolerancji Pokarmowych zostały opracowane przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizującą się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

Proces badania w skrócie:



Cennik testów
Pełen pakiet
Lista wszystkich pakietów badań






Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej:


  • astma
  • bezsenność
  • biegunki
  • bóle głowy
  • bole stawów
  • celiakia
  • depresja
  • drażliwość
  • egzema
  • fibromialgia
  • hipoglikemia
  • lęk
  • migrena
  • moczenie nocne
  • nadaktywność u dzieci (ADHD)
  • nieżyt żołądka
  • problemy dermatologiczne
  • przybieranie na wadze
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • wzdęcia
  • zapalenie skóry
  • zaparcia
  • zespół jelita drażliwego
  • złe wchłanianie  pokarmu
  • zmęczenie chroniczne


Rodzaje objawów nietolerancji Przykładowe dolegliwości
Objawy pokarmowe ➜ mdłości, uczucie pełności, odbijanie, wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia
Objawy neurologiczne ➜ zmiany zachowania, nadpobudliwość, stany lękowe i depresyjne, migreny, trudności z zasypianiem, zaburzenia widzenia
Objawy ze strony układu ruchu ➜ bóle mięśni, kostne lub stawowe
Objawy skórne ➜ trądzik, łuszczyca, suchość i świąd skóry
Objawy immunologiczne ➜ osłabienie odporności, nasilenie objawów chorób autoimmunologicznych
Inne objawy ➜ utrata apetytu, przewlekłe zmęczenie, trudności w odchudzaniu


Przeciwwskazania


Nie zaleca się wykonywania badania:

Jak zbadać nietolerancje pokarmowe i co zrobić z wynikiem?


Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej pozwala określić problematyczne pokarmy. Laboratoryjny test bada reakcję organizmu na 59 produktów pokarmowych. Badane są reakcje w klasie przeciwciał IgG1-4 a wynik jest przedstawiony w formie półilościowej. Badania wykonywane są z kropli krwi samodzielnie pobranej z palca i przesłanej do laboratorium w specjalnym zestawie transportowym.
Na podstawie otrzymanego wyniku należy przeprowadzić dietę eliminacyjną, która trwa od 3 do 6 miesięcy. Po tym czasie, jeżeli nie następuje nawrót objawów, wybrane pokarmy mogą być sporadycznie spożywane. Dieta eliminacyjna powinna być prowadzona pod opieką dietetyka, a gdy występują dolegliwości chorobowe, również lekarza prowadzącego.

Podstawowymi działaniami w terapii nietolerancji pokarmowych są:




Nadwrażliwości IgG-zależne są odwracalne, więc zastosowanie diety eliminacyjnej lub rotacyjnej pozwoli na osłabienie objawów lub całkowite cofnięcie schorzenia.

Wynik badania


Wynik badania zawiera tabelę z listą produktów pokarmowych oraz ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał dla każdego antygenu (lub grupy antygenów) dodatkowo podzielone na pięć zakresów: brak reakcji, słaba, umiarkowana, silna i bardzo silna reakcja. Dla ułatwienia interpretacji listę przedstawiono również grupując produkty pod względem siły reakcji. Wynik i interpretacja w postaci czytelnego dokumentu dostarczany jest e-mailem lub listownie na wskazany w formularzu adres w terminie około 14 dni.





Pełen pakiet badań obejmujący 220 antygenów pokarmowych

Pozostałe pakietu dostępne tutaj

PRODUKTY MLECZNE

białko jaja kurzego

mleko kozie

beta-laktoglobulina

żółtko jaja kurzego

mleko owcze

mleko bawole

mleko krowie

alfa-laktoalbumina

kazeina

RYBY I OWOCE MORZA

dorsz

małż (Ensis directus)

sepia/kalmar

dorada

omułek jadalny

sercówka jadalna

glon espaguette

mątwa

sola

glon wakame

morlesz (Pagellus centrodontus)

szczupak

glon spirulina

morszczuk

śledź

homar

okoń

ślimak morski

karp

okoń morski

tuńczyk

kawior

ostryga

turbot

krab

ośmiornica

wąsonogi

krewetki

płastuga

węgorz

łosoś

przegrzebki

włócznik

łupacz

pstrąg

żabnica

makrela

sardelowate

małż

sardynka

ZIARNA (ZAWIERAJĄCE GLUTEN)

gliadyna

owies

słód

jęczmień

pszenica

żyto

kuskus

pszenica orkisz

otręby pszenne

pszenica twarda

ZIARNA (BEZGLUTENOWE)

gryka zwyczajna

polenta

tapioka

kasza jaglana

ryż

kukurydza

amarantus

OWOCE

ananas

jabłko

oliwka

arbuz

jagody

papaja

awokado

jeżyny

pomarańcza

banan

kiwi

porzeczka czerwona

brzoskwinia

liczi chińskie

rabarbar

cytryna

limonka

rodzynka

czarna porzeczka

malina

śliwka

daktyl

mandarynka

truskawka

figi

mango

wiśnia

granat

melon

żurawina

grejpfrut

morela

gruszka

morwa

gruszla

nektarynki

winogrona (ciemne/różowe/jasne)

WARZYWA

bakłażan

kalafior

rukola

boćwina

kapary

rzepa

bób

kapusta biała

rzodkiewka

brokuły

kapusta czerwona

sałata

bruksela

karczoch

seler

burak

komosa ryżowa

słodki ziemniak

cebula

koper rzymski

soczewica

cieciorka

maniok jadalny

soja

cykoria

marchew

szalotka

czerwona fasola

ogórek

szparagi

fasola biała

pomidor

szpinak

groszek zielony

por

zielona fasola
szparagowa

kabaczek zielony

papryka (zielona/czerwona/żółta)

dynia

rukiew wodna

ziemniak

MIĘSO

cielęcina

królik

struś

dzik

kura

wieprzowina

indyk

kuropatwa

wołowina

jagnięcia

mięso kozie

wół

kaczka

przepiórka

konina

sarnina

ZIOŁA I PRZYPRAWY

anyż

kminek

pieprz ziarnisty
(czarny/biały)

bazylia

kolendra

chmiel

koperek

pietruszka

curry (przyprawa)

liść laurowy

pokrzywa

cynamon

lukrecja

rozmaryn

czosnek

majeranek

rumianek

estragon

mięta

szafran

gałka muszkatołowa

mięta pieprzowa

szałwia

gorczyca

miłorząb

tymianek

goździk

papryczka chili (czerwona)

wanilia

imbir

pieprz Cayenne

żeńszeń

ORZECHY I NASIONA

cibora jadalna

orzech brazylijski

orzech ziemny

kokos

orzech laskowy

orzeszki piniowe

len zwyczajny

orzech makadamia

pistacje

migdały<

orzech nerkowca

rzepak

nasiona słonecznika

orzech włoski

sezam

POZOSTAŁE PRODUKTY

agar agar

grzyby

kawa

aloes zwyczajny

herbata czarna

miód

cukier trzcinowy

herbata zielona

orzeszek kola

drożdże piekarskie

kakao

karob

drożdże piwowarskie

kasztan jadalny

transglutaminaza